Hjælp
Guides Levering Kvalitet Priser Betaling Handelsbetingelser

Hvad betyder ordet?

Indenfor porcelæn, brugskunst og belysning findes der mange specielle udtryk. Vi har samlet en del af de ord, vi bliver spurgt om mest og tilføjet en kort forklaring eller beskrivelse.

Porcelæn/Samleratikler

Hvad er underglasur?
At en figur eller platte er udført med underglasurdekoration betyder, at genstanden er glaseret inden den sidste brænding. Underglasur er den mest anvendte form for glasering til porcelænsplatter og figurer. Læs mere om underglasur.

Hvad er overglasur?
Hvis platter, stel og figurer er dekoreret med overglasur, har de fået en ekstra brænding efter at genstanden er brændt anden gang. Derved fremstår farverne og dekorationen tydeligere og der kan bruges flere farver.

Hvad er keramik?
Keramik er et vidt begreb og dækker over betegnelsen brændt ler, som også omfatter fajance og stentøj.

Hvad er stentøj?
Stentøj er brændt ler, som er mere robust end porcelæn og fajance.

Hvad betyder fajance?
Fajance brændes ved 1100-1200 grader og fremstår som brændt ler. Læs mere om fajance og se eksempler.

Hvad er silketryk?
Silketryk er en dekorationsmåde til porcelæn, som gør det muligt at anvende mange forskellige farver.

Hvad er bisquit?
Bisquit er en form for porcelæn, som er brændt ved 950 grader og ikke er glasseret.

Hvad er et porcelænsmaleri?
Et porcelænsmaleri ligner et almindeligt indrammet maleri, men det er malet på porcelæn og derfor fremstår det med særdeles rene og klare farver.

Hvordan ser man om en figur/platte er 1. sortering eller 2. sortering?
Hvis en figur eller platte er vurderet som 2. sortering fra fabrikkens side, er den markeret med en ridse i glasuren gennem fabriksstemplet i bunden af figuren eller på bagsiden af platten. Du kan læse meget mere om kvaliteter.

Hvad er en smørbrik?
En smørbrik kan bruges til at lægge brød på, mens du smøre det. I dag anvendes porcelænssmørbrikker mere til dekorationsformål og nogle er fremstillet med hul, så de kan hænges på væggen. Andre kan monteres med ophæng eller udstilles i plattestativer. Se eksempler på smørbrikker.

Hvad er et ornament?
Et ornament er en mindre figur eller anden dekoration, som er udstyret med et ophæng, så den/det kan hænges op i vinduet, på juletræet eller lignende. Små figurer med ophæng kaldes også figurornamenter. Se eksempel på ornament og figurornament.

Hvad står RC for?
Forkortelsen RC står for Royal Copenhagen.

Hvad står B&G for?
Forkortelsen B&G står for Bing & Grøndahl.

Belysning

Hvad betyder recesring?
Nogle gamle lamper er monteret med en fatning uden omløbsringe, så fatningen i stedet skilles på midten, hvor lampeskærmen fastgøres. De fleste lampeskærme med fast stativ indeni skærmen er fremstillet til fatninger med omløbsringe og derfor er diameteren på stativet for stort til fatninger med reces. For at løse problemet, kan du anvende to recesringe, som sættes imellem fatningen og skærmens stativ. Derved kan lampeskærmen også bruges til fatninger med reces. Se en recesring.

Hvad er en pendel?
En pendel er en hængende lampe. De fleste af vores pendler er fremstillet af Le Klint i hvid plast i forskellige udformninger, eller af Holmegaard i glas. Se eksempel på en pendel.

Hvad er chintz?
Chintz er meget tæt lærredsvævet bomuld, som bruges til mange lampeskærm i stedet for silke.

Hvad er en bærering?
En bærering er en ring inden i selve lampeskærmen på 10 cm i diameter, som lægges løst ovenpå et skærmstativ.

Hvad er et skærmstativ?
Et skærmstativ sættes på lampens fatningen, hvorefter en lampeskærm med bærering lægges løst ovenpå stativet. Et skærmstativ kan justeres i højden, hvilket gør det lettere at indstille den korrekte højde på lampeskærmen i forhold til en lampeskærm med fast stativ, hvor højden kun kan justeres med få centimeter. Et skærmstativ kan reguleres med ca. 9 cm. I toppen af skærmstativet sidder en rund ring med en indvendig diameter på ca. 9 cm og en udvendig diameter på ca. 11 cm, som lampeskærmen bærering hviler på.

Hvad er et fast stativ i en lampeskærm?
Hvis en lampeskærm er monteret med et fast stativ, sættes stativet og dermed lampeskærmen direkte på lampens fatning. Det betyder, at højden på lampeskærmen kun kan reguleres med de få centimer, som omløbsringene kan skrues op og ned på fatningen.

Passer en lampekærm med bærering til mit gamle skærmstativ?
Alle bæreringe er lavet med samme diameter (10 cm), hvilket passer til både nye og gamle skærmstativer. Udseendet på skærmstativer har varieret en smule gennem årene, men diameteren på toppen har altid været den samme. Så hvis du har en lampe med et gammelt skærmstativ, kan en ny lampeskærm med bærering godt passe til stativet. Nogle gamle skærmstativer kan dog være svære at justere i højden.

Hvad er en træfod?
En træfod bruges ofte til at sætte lamper eller vaser på. Den er især brugt ved kinesisk vaser og lamper. Se vores udvalg i træfødder.

Mangler der et ord eller en forkortelse?

Har du fundet et ord, som du ikke kender eller forstår, vil vi meget gerne høre fra dig. Skriv ordet til os og hvor du har set det (gerne med et vedhæftet skærmbillede, hvis du kan) og send det til os på info@dph-trading.dk.