Juleplatter


Juleplatter og stel har i over 100 år været grundstenen Royal Copenhagens (Kongelig Porcelæn) sortiment. Den første Kongelig juleplatte blev udgivet i 1908 og hvert år udkommer stadig en ny Royal Copenhagen juleplatte.

Bing og Grøndahl lavede i 1895 verdens første juleplatte, og hvert år siden har Bing & Grøndahl lanceret en ny juleplatte. Den store serie af smukke Bing & Grøndahl juleplatter omfatter en masse fantastiske motiver, tegnet af tiden kendte kunstnere.

H. C. Andersen Juleplatter fra Desiree

En anden stor dansk aktør inden for juleplatter er Porcelænsfabrikken Desiree, som udgav sin første juleplatte i 1970, hvor der var fuld gang i det danske platte marked. Desiree juleplatterne er ligeledes kendetegnet ved den blå bundfarver, men porcelæns juleplatterne er især kendt for deres fortolkning af H.C.Andersens eventyr, som er det gennemgående motiv på juleplatterne.
Se beskrivelser og billeder af Desiree juleplatter
Også Aluminia har produceret en serie af smukke juleplatter i fajance. Ligeledes har Tove Svendsen, Scan Lekven Design, Bygdø, Bucha og Nissen, Heilmann, Egemose og Søholm.
Af udenlandske producenter, som har udgivet juleplatter, kan nævnes engelske Wedgwood, tyske Tirschenreuth, Hutschenreuter, Bareuther, Tettau og Rosenthal, svenske Rørstrand, norske Porsgrund og finske Arabia, samt Noritake juleplatter.
Kan man spise af juleplatter?
Der er mange juleplatter, der ligger rundt omkring i hjemmene og et almindeligt spørgsmål er: Kan juleplatterne bruges til noget? Er juleplatter giftige? Kan man spise af juleplatter? Må man spise af juleplatter? Kan juleplatter bruges til mad?
Svarene er, at de blåmalede danske juleplatter ikke er giftige og sagtens kan bruges som spisetallerkner både til sildemaden og ris a la manden og hvad du ellers måtte kunne finde på. Når juleplatterne har underglasursdekoration, så er der intet problem i at spise af dem. Så har du juleplatter fra Royal Copenhagen, Bing & Grøndahl eller Desirees H. C. Andersen juleplatter, så tage dem endelig frem og brug dem som en flot spisetallerken. Det er ikke kun de blåmalede juleplatter, der også kan bruges til spisning! Morsdagsplatterne fra Bing & Grøndahl, Royal Copenhagen og Desiree egner sig også glimrende som spisetallerkner.
Når det kommer til andre juleplatter, så er det, som du skal være opmærksom på, når du vurderer om, du kan spise af platterne, om de er underglasursdekoreret. Hvis de er underglasursdekoreret, så er dekorationen på platten under glasuren, hvilket er det klare lag på overfladen af en tallerken. Ved underglasur er platten fin at spise af. Det er hvis motivet på platten er påtrykt overfladen, at du ikke kan bruge den til at spise af. Det vil sige farverige printmotiver, der er tryk ovenpå den færdige platte og stregtegninger, der også er trykt på overfladen af platten. Disse afgiver farvestoffer til maden og bør derfor ikke bruges til at spise af.
















