Kvalitet
Generelt om produktkvalitet Antikke og brugte varer Års-artikler Sådan markerer Bing & Grøndahl 2. sortering Kvalitet af lamper Aldersbestemmelse

Royal Copenhagen sorteringsvarer kan skelnes på en ridse i glasuren

DPH tjekker naturligvis alle varer og kategoriserer alt porcelæn, så du nemt kan se, om der er tale om 1. eller 2. sortering, men handler du privat eller på diverse loppemarkeder mv., er det en god idé at sætte sig ind i, hvordan du tjekker kvaliteten på Kongeligt porcelæn.

Royal Copenhagen har markeret alle deres 2. sorteringsvarer med en lille ridse i glasuren på fabriksmærket i bunden af varen (igennem De Tre Bølger). Vi anbefaler, at du bruger en god lampe og lader lyset spejle sig i glasuren, for bedst muligt at kunne se ridsen.

Ofte er det ret små fejl, som gør, at Royal Copenhagen har valgt at sælge en varer som 2. sortering, det kan være en lille farvefejl, en sort plet, en slibning eller lille skævhed osv. Disse fejl betyder ofte ikke ret meget for helhedsindtrykket, men en del for prisen.

Indtil 1972 solgte den lokale isenkræmmer også 2. sortering

Indtil 1972 kunne man hos mange isenkræmmere i Danmark købe årsartikler (juleplatter, årskrus, morsdagplatter, osv. ) i både 1. og 2. sortering fra Royal Copenhagen. Men efter 1972 kasserede fabrikken de fleste årsartikler, som ikke levede op til fabrikkens krav til 1. sorteringskvalitet.

Så vidt vi ved, har man siden 1972 kun kunne købe årsartikler i 2. sortering fra Royal Copenhagens Fabriksudsalg på Nordre Fasanvej og Holmegårdsværket i Fensmark. Der findes derfor ikke ret mange Royal Copenhagen årsartikler i 2. sortering efter 1972. - Dette gælder dog ikke 2. sorterings stel, figurer, vaser osv., som også har kunnet købes i andre udvalgte butikker siden 1972.

Medarbejdervarer

Siden 1972 har det dog været muligt for Royal Copenhagens medarbejdere at købe det, vi kalder medarbejdervarer. Disse varer er ofte markeret med to ridser i glasuren på fabriksstemplet (igennem De Tre Bølger).

DPH Trading porcelæns figurer

Det betyder ikke, at varen er 3. sortering, som nogen fejlagtigt tror. Medarbejdervarernes kvalitet svarer efter vores erfaring til almindelig 2. sorteringskvalitet (altså typisk varer med én ridse igennem fabriksstemplet). Dermed er eventuelle småfejl stort set uden betydning for helhedsindtrykket.

Vi ser også i enkelte tilfælde varer, som er mærket med 3 ridser, igen her betyder det ikke nødvendigvis, at "fejlen" på disse varer er større end på varer, som er markeret med kun én eller to ridser. - Det vil dog altid være en vurdering, når man står med varen i hånden, da disse kan have større fejl.

Stadig i tvivl om hvordan du kan se markeringen?
Se videon her, hvor Lone guider dig gennem 1. - og 2. - sorterings Royal Copenhagen porcelæn