Tips og Ideer
Lav din egen kageopsats Platter som vægdekoration Ideer til boligindretningen Georg Jensen julepynt Rensning af sølvtøj mv. Kan dit porcelæn tåle maskinopvask og microbølgeovn? Hvad er forskellen på fajance og porcelæn? Hvad er forskellen på overglasur og underglasur? Må man spise af juleplatter? Gode grunde til at købe brugt Sådan indretter du et retro-hjem Hvornår er det okay at pynte op til jul?

Der findes mange forskellige typer af porcelæn og forskellige teknikker. Fælles er, at de alle er brændt ved høje temperaturer og at mange er dekoreret med underglasur dekoration. Nogle fabrikker har dog blot lavet et farvetryk direkte på en almindelig tallerken (Kaldet silketryk eller lign.).

Gode eksempler på kvalitetsporcelæn med underglasurdekoration er de danske juleplatter fra Royal Copenhagen og Bing & Grøndahl, som involverer en høj grad af kunstnerisk arbejde. Læs mere om denne fascinerende proces, der bruges ved fremstilling af bl.a. porcelænsplatter her.

Selve platte processen

Motivet

Hele processen starter med kunstneren, der tegner motivet. Motivet laves i forhold til formen på juleplatten og overlades efterfølgende til modelløren.

Gravering af gipsform til platter

Modelløren skærer motivet ned i en gipsform, der bliver grundmodellen for alle juleplatterne. Udskæringen af gipsformen til juleplatterne er en krævende proces, der kræver stor dygtighed fra både kunstneren og modellørens side. Kunstneren skal lave sit motiv nøje i forhold til målene og krumningen på juleplatten og modelløren skal derefter overføre det færdige motiv til gipsformen ved håndskæring. Man skal ikke ryste på hånden her.

Den færdige gipsform krummer indad på samme måde, som alle de juleplatter den senere skal stå model for, så for at overføre motivet til juleplatterne, bliver gipsformen brugt til fremstilling af arbejdsforme, der derefter bruges til at trykke motivet ned i juleplatterne. Arbejdsformene kan kun bruges et begrænset antal gange før de må kasseres og nye arbejdsforme anvendes. Når produktionen af en enkelt juleplatter er afsluttet bliver gipsformen destrueret, så der ikke kan laves yderligere platter af samme årgang.

Platten

De egentlige juleplatter produceres ligesom al porcelæn af en blanding af kaolin, feldspat og kvarts spæddet op med vand. Efterfølgende presses det meste af vandet ud, så der bliver en formbar masse med lavere vandindhold tilbage. Denne masse bliver så drejet til tallerkener og får motivet ved tryk i arbejdsformene.

Nyformede juleplatter inden bemaling

Efter formgivning og motivtrykning brændes de nye juleplatter første gang ved en temperatur på 900 grader. Denne temperatur hærder platten, så den kan tåle den videre behandling, men lader den samtidig være så porøs, at den kan opsuge den efterfølgende bemaling.

Spraymaling af juleplatte

Spraymalede juleplatter

Farven

Juleplatternes forside spraymales nu med den velkendte koboltblå farve, så hele forsiden er dækket og klar til den efterfølgende bearbejdning.

Porcelænsmalerens arbejdsredskaber

Nu kan porcelænsmalerne så gå i gang med sine arbejdsredskaber for at bringe motivet frem på platten.

Juleplatterne tørres af

Første skridt er at tørre en god del af spraymalingen af, så relieffen træder tydeligere frem med farvespil i forhøjninger og fordybninger.

Koboltblå maling til juleplatter

Bemaling af juleplatten

Nu s style="margin-top: 10px; margin-bottom: 10px;"kal porcelænsmaleren så selv påføre den blå maling for at give det helt rigtige spil i nuancerne på juleplatterne. Det er her den meget livagtige fremtoning kommer frem i motiverne på juleplatterne.

Platter klar til brænding

Juleplatten signeres

Signering og glasering

Slutteligt signerer porcelænsmaleren de enkelte platter, der nu stilles klar til glaseringen. Juleplatterne dyppes i porcelænsglasuren, så hele platten bliver dækket, hvorefter de klargøres til den sidste brænding i porcelænsovnene.

Platter brændes i porcelænsovnen

De glaserede platter sættes i forme af karborundum for at beskytte platterne mod direkte kontakt med ilden. Juleplatterne brændes nu ved en temperatur på 1400 grader, hvorved porcelænsmassen sintrer og bliver stærk. Glasuren smelter og bliver til et klart glaslag over bemalingen. Den blå farver er nu beskyttet under glasurlaget, der er meget slidstærkt.

Sortering

Juleplatterne er nu færdige og klar til at blive kontrolleret for fejl. Under sorteringen bliver alle platter med fejl sorteret fra. Der er en temmelig høj frasortering på platter, hvor op mod halvdelen tages fra og destrueres pga. fejl. Fejlene kan være jernpletter, fejl i bemalingen, revner i glasuren og bobler i porcelænet. Før i tiden da fejlprocenten var endnu højere blev nogle af de bedste frasorterede juleplatter solgt som anden sortering.

Når sorteringen er færdig, står man så tilbage med de juleplatter, som bliver distribueret i handlen.

Den færdige juleplatte 2011

Her har vi så fulgt tilblivelsen af juleplatten fra 2011. De danske juleplatter er kendt for deres høje kvalitet og flotte reliefudskæring, som kun bliver til ved den omstændelige proces, som vi netop har fulgt.

Her finder du hele serien af juleplatter fra Royal Copenhagen.

Se også de fine dekorationer på hele serien af Bing & Grøndahl juleplatter, som er lavet ud fra helt samme teknik.

Der findes også mange andre platter, som er lavet ud fra samme principper, se alle platter her.