Tips og Ideer
Platter som vægdekoration Hvordan laves platter? Ideer til boligindretningen Georg Jensen julepynt Rensning af sølvtøj mv. Kan dit porcelæn tåle maskinopvask og microbølgeovn? Hvad er forskellen på fajance og porcelæn? Hvad er forskellen på overglasur og underglasur? Må man spise af juleplatter? Gode grunde til at købe brugt Sådan indretter du et retro-hjem Hvornår er det okay at pynte op til jul?

Kageopsatser giver en festlig stemning ved bordet

Væk de gamle, støvede, blåglaserede juleplatter og morsdagsplatter til live!

Brug dem som opsats eller etagere og anret alt fra sushi og tapas til hjemmebag og frugt - let og elegant!

Forvandlingen udføres ved at bore et hul i centeret af platterne/tallerkenerne. (Der skal bruges et 7 mm diamant rørbor.) Herefter monteres et stativ i enten guld- eller sølv-finish til at fordele de 2-3 platter jævnt og nøjagtigt over hinanden. De smukke opsatser kan nu bruges til at præsentere alverdens lækre retter og delikate aperitif på en let og elegant måde - samtidigt sparer man de to ekstra tallerkeners plads på spisebordet.

Vi borer huller hver torsdag kl. 13:30 - Tag dine tallerkener/platter med ud i butikken, og få lavet huller mens du venter (KUN TORSDAG kl. 13:30).
Du er også velkommen til at aflevere dine tallerkener når det passer dig, så bliver de boret førstkommende torsdag og kan så afhentes i vores normale åbningstid mandag og torsdag.

Pris for den sikre og professionelle boring af 2-3 egne (eller nyligt købte) platter og tallerkener er kr. 149 inkl. moms, samt fittings til kageopsatsen til kr. 89,- dvs. den samlede pris bliver i alt (uden platter) kr. 188,- inkl. moms. Du kan købe fittings og få boret hul i dine tallerkener hos DPH.

Har du allerde købt og skal nu til at samle din opsats selv? Så læs mere her!

4 lags opsats - med platter og kop

Nyt liv til gamle platter

Engang var de gamle, blåglaserede årgangsplatter i porcelæn fra Royal Copenhagen og Bing & Grøndahl umådeligt eftertragtede og værdifulde. Flere samlere anså deres juleplatter, Morsdagsplatter, jubilæumsplatter, etc. som en solid investering og pensionsopsparing. Desværre er de fleste platter ikke længere så værdifulde i sig selv.

Men nu er det tid til, at platterne kommer frem igen. Denne gang skal de ikke på væggen - men på spisebordet!

Platterne fra væggene er nu blevet moderne igen og flere producenter og designere er begyndt at lave de gamle platter om til opsatser. Samlingen af juleplatter, morsdagsplatter, jubilæumsplatter eller andre tallerkener, laves ganske simpelt om til opsatser eller en såkaldt etagere - som det så fint udtrykkes på fransk.

Vi har både færdige kageopsatserer og fittngs, så du kan lave opsatser selv, samt platter du kan købe, hvis du ikke allerede har nogen eller mangler en enkel eller to.4 lags opsats - med platter og kop

Hvad skal du være opmærksom på, når du vil have en kop i toppen!

Du har mulighed for at lave en fin og meget anvendelig opsats med en kop øverst. Hvis du selv vil lave denne opsats, skal du være opmærksom på, at det kræver to sæt fittings, da den her bliver til en 4 lags opsats. (Et sæt fittings består af stænger til 3 lag). Du kan dog sagtens bruge resten af stængerne i det ene sæt fittings til en 2 lags opsats.

Royal Copenhagen opsats med kop i toppen
Vær opmærksom på, at når der bruges kopper i opsatser, så bores der hul i koppen, det betyder naturligvis, at den er ikke længere er 100 % vandtæt...
Ja det kom også bag på os og gav bl.a. vores direktør Lone en sjov oplevelse... men hun var jo selvfølgelig også blondine på det tidspunkt!

Hvis du eksperimenterer med kopper i din opsats, skal du også være opmærksom på, at kop og underkop ikke altid kan sættes sammen, som det ses på billedet til venstre. Tykkelsen af fx. Desiree kopper og underkopper er for tykke til, at gevindet på vores fittings kan nå sammen. Til gengæld er Royal Copenhagens julekopper og underkopper ikke tykkere end de lige akkurat kan spændes sammen.Royal Copenhagen opsats med kop i toppen

Historien bag platte-kageopsatsene

Mange platte-ejere står og ved ikke hvad de skal stille op med deres smukke platter. Måske du har arvet dem fra olde-, bedsteforældre eller forældre. Måske er du selv samler, men ved ikke rigtigt hvad du kan bruge dem til, fordi du måske føler de hører fortiden til?Lone med en samling af kageopsatse

DPH Trading i Odense fik ideen til at bore hullerne i platterne, da vi opdagede, at metoden, man brugte til at lave vaser og krukker om til lamper, også kunne anvendes på platter/tallerkener. Maskinen blev udstyret med et tyndere bor og kunne dermed lave et helt præcist og lige hul gennem en platte, uden at lave det mindste skår.

Sådan blev det muligt, at tilbyde de mange platte-ejere, som ikke anede, hvad de skulle gøre med deres platter, muligheden for at skabe en helt unik platte-opsats eller étagère matchende til deres plattesamling eller spisestel.

En af de dominerende producenter, Royal Copenhagen, har for nylig lanceret opsatser i Musselmalet Mega stellet. Royal Copenhagen har som en forfriskende nyfortolkning lanceret princippet om at mikse & matche serier.

Siden har flere porcelæns- og serviceproducenter introduceret forskellige typer af opsatser. Og i takt med at danskernes ønske om fleksibel og moderne borddækning stiger, passer de ekstravagante étagère og opsatse perfekt til både hverdag og fest.

Opsatsen/etágèren tilbyder en smuk anretning af maden, som samtidig er let at bære. Opsatsen/étagèren fylder ikke mere end den nederste, største tallerken og serveringen ser samtidig prægtig og indbydende ud.

Da der findes hundredvis af forskellige platter og tallerkener, og dermed også kombinationer, kan man skabe sin helt unikke opsats/étagère. Vælg for eksempel platter med samme motiv i forskellige størrelser eller med forskelligt motiv, men fra samme årgang eller serie.
Lone med en samling af kageopsatse

Mangler du inspiration? Så kig med ned langs siden!

Kun fantasien sætter grænser for hvordan din nye opsats skal se ud. Vi har samlet en række eksempler på opsatse, vi har lavet igennem tiden, så du kan finde inspiration til din helt egen opsats!

B&G platteopsats

Nedenfor ses f.eks. B&G morsdagsplatten 1972 (15 cm), B&G juleplatten 1975 (18 cm) samt B&G jule jubilæumsplatten 1975 (23cm) - sammensat af et sæt fittings til opsats i sølv finish.

Opsatsen kan købes samlet under varenr. 8900 - Se mere her.

Blå og hvid kageposats med heste

'Juleplatter gennem næsten 100 år'-opsats

Nedenstående opsats er består nederest af jubilæumsplatten 1908-1983, som fejrede Royal Copenhagen juleplattens 75 års jubilæum, hvor motivet fra 1983 og 1908 er vist.
Den midterste platte er sammenlægningsplatten fra 1987, hvor Royal Copenhagen og Bing & Grøndahl blev slået sammen. Her er motiverne fra den første Bing & Grøndahl juleplatte fra 1895 og den første Royal Copenhagen juleplatte fra 1908 er smeltet sammen til et motiv.
Øverst er Royal Copenhagen juleplatten fra 1983., samt kageopsat fittings med hjertehank.

Royal Copenhagen juleplatteopsats

H. C. Andersen tema

Næste opsats en 2 lags opsats, som har H. C. Andersen tema. Her ses nederst Desiree Jubilæumsplatten 1970-1980 med Hans Christian Andersens Hus i Odense.
Øverst er der brugt en Desiree juleplatte fra 1980 med motiv fra et af Hans Christian Andersens eventyr, nemlig Ole Lukøje.

Opsatsen kan købes samlet under varenr. 8920 - Se mere her.

H. C. Andersen kageopsats i blå og hvid

Svane-opsats

Denne opsats er med den danske national fugl svanen. Nederst er der brugt Bing & Grøndahl mors dags jubilæumsplatten 1969-1984 (23cm).
I midten finder du B&G juleplatte årgang 1974 (18cm), samt i toppen af opsatsen en Bing & Grøndahl mors dags platte årgang 1976.

Kageopsats i blå og hvid med svane

Mix & match

Måske er du den lidt mere vovede type og ønsker at blande både farver, mønstre og stel efter eget ønske.

Her ses et eksempel, hvor vi har valgt at bruge nogle gamle smukke Bing & Grøndahl Jubilæumsplatter, som vi synes passede i størrelse og og motiv.

Se alle vore B&G Jubilæumsplatter.

Kageposats med Bing & Grøndahl mindeplatter

Mågestel-opsats

Her ser du en smuk B&G mågestel opsats, bestående af nederst en 25 cm flad tallerken, i midten en frokost tallerken på 21 cm, og i toppen en kage tallerken på 15cm.
Da mågestellet har en guldkant, var det oplagt at bruge kageopsats fittings i messing finish.

Kageopsats lavet på mågestel

Et royalt tema

Her har man valgt kun at lave en opsat i 2 lag, hvor der er brugt en B&G mindeplatte fra Kong Frederik den 9. død i 1972 (25 cm) samt en Royal Copenhagen Dronningeplatte, med silhuet motiv af Dronning Magrethe og Dronning Ingrid.

To lags kageopsats med dronning og konge platter

Fik du ikke nok?

Sådan samler du din kage opsats