Tips og Ideer
Lav din egen kageopsats Platter som vægdekoration Hvordan laves platter? Ideer til boligindretningen Georg Jensen julepynt Rensning af sølvtøj mv. Kan dit porcelæn tåle maskinopvask og microbølgeovn? Hvad er forskellen på fajance og porcelæn? Hvad er forskellen på overglasur og underglasur? Gode grunde til at købe brugt Sådan indretter du et retro-hjem Hvornår er det okay at pynte op til jul?

Ja, du må gerne spise af gamle platter!

Mange platter fra Royal Copenhagen, Bing & Grøndahl, mv. er ikke giftige og du kan uden problemer spise af dem.

Har du gamle Royal Copenhagen, Bing & Grøndahl eller Desiree platter, kan de uden problem bruges som små tallerkener, børnetallerken, sildetallerkner eller til ris a la mande. Man kan således sagtens spise af platter, hvis det er de danske blåmalede platter med underglasurs dekoration. Der, hvor man ikke må spise af platter, er når dekorationen på platten ligger over glasuren.

Den nemmeste måde, at skelne på, er, når der er tale om en dekoration, som ligger OVER glasuren, (altså som er trykt på den færdige tallerken) så bør man være varsom, da disse kan afgive farvestoffer i maden.

Julebord med juleplatter

Nogle af de mest populære platter at spise af er f.eks. Royal Copenhagen juleplatter, Bing & Grøndahl juleplatter og Desiree juleplatter. Med deres charmerende motiver udgør de ikke blot perfekte valg som juleaftens platter, men også fremragende samtalestartere ved julefrokosterne. Deres nostalgiske udtryk kan vække gode minder og skabe hyggelig stemning omkring bordet, mens man nyder de lækre juleretter og deler historier fra tidligere julefejringer.

Også de store jubilæumsjuleplatter fra Bing & Grøndahl er helt sikrer at servere mad på og er derfor oplagte som smukke spisetallerkener.

Er juleplatter giftige at spise af. - Royal Copenhagen juleplatter / frokosttallerken / sildetallerken osv.

Er du stadig i tvivl?

Vi har på vegne af kunder rettet henvendelse til Royal Copenhagen, som kan bekræfte, at alle årgange af juleplatter og andre gamle stel fra RC og B&G er egnede til at spise af.

Royal Copenhagen skriver:

"Vi får ofte henvendelser fra folk, der nu er blevet bekymrede for, om de kan spise af deres Juleplatter.

Juleplatter er oprindeligt fremstillet som dekorations - og samlerobjekter, men det har også været hensigten, at de skulle kunne bruges som almindelige tallerkener. Det gør man i dag i stor udstrækning, bl.a. i Japan.

Juleplatter har altid været fremstillet af samme materialer, dvs. masse, glasur og farve, som vores underglasur-dekorerede tallerkner fx. Blå Mega Riflet, Musselmalet Riflet, Måge o.a.

Vi har i alle år overholdt – og gør det til stadighed - myndighedernes krav omkring kontakt med levnedsmidler. Specielt underglasurdekorerede genstande som Platter, Blå Mega Riflet, Musselmalet Riflet ol. er fuldstændigt modstandsdygtige over for kontakt med alle materialer – herunder fødevarer."

Yderligere var der følgende udtalelse fra Royal Copenhagens gamle laboratoriechef angående emnet:

"Jeg (laboratoriechefen) har været inde og se på, hvad vi (RC) skrev på "vores" hjemmeside - under FAQ fandt jeg det. Og det ser stadigvæk meget fornuftigt ud, synes jeg.

Det, der står om Juleplatter, er helt korrekt. Det gælder også for gamle Juleplatter - ligesom det gælder for gammelt Musselmalet, Blå Blomst, etc. Det er højtbrændt porcelæn, som ikke afgiver noget sundhedsskadeligt. Hvor de har fået det med bly fra og 1967 aner jeg ikke. Hvem informerer og rådgiver mon kundeservice? Hvis der var bly i Juleplatter (hvad der ikke er og har aldrig været) – så ville det forsvinde ved den høje brændingstemperatur."

Du kan også læse yderligere om produkter på Royal Copenhagens hjemmeside:

Juleplatter og mad? Ja!

Du kan roligt spise af flere af dine platter

Det er ikke kun Royal Copenhagens juleplatter, som du kan spise af. Også Rørstrands juleplatter og Rørstrands morsdagsplatter kan bruges til at spise af.

Det samme gælder også for andre blåmalede juleplatter som Royal Heidelberg morsdagsplatter, Gustavsberg juleplatter og årsplatter, Tettau morsdagsplatter, Desiree morsdagsplatter og Bareuther juleplatter.

Du kan finde inspiration til mulige platter til bordet nedenfor. Du kan også finde platter til bordet i vores webshop, hvor du blot skal være opmærksom på, at platten er lavet med underglasur. Dette gør også, at de må komme i opvaskemaskinen efter brug!

Dækket bord med Royal Copenhagen platter

Rørstrand juleplatter

Royal Heidelberg morsdagsplatter

Tettau morsdagsplatter