Tips og Ideer
Lav din egen kageopsats Hvordan laves platter? Ideer til boligindretningen Georg Jensen julepynt Rensning af sølvtøj mv. Kan dit porcelæn tåle maskinopvask og microbølgeovn? Hvad er forskellen på fajance og porcelæn? Hvad er forskellen på overglasur og underglasur? Må man spise af juleplatter? Gode grunde til at købe brugt Sådan indretter du et retro-hjem Hvornår er det okay at pynte op til jul?

Vægdekoration kan være en kunst i sig selv og der er mange muligheder for at pynte sin væg. Vægbilleder, wallstickers, og maling i mønstre og farver er formentlig nogle af de klassiske, dekorative måder, som nok de fleste tænker på. Men der er også platterne!

Platterne lægger måske ikke først for, når du tænker vægdekoration, men de har overordentlig mange muligheder, der går langt ud over blot at hænge dem på en række i stuen. Nej, platterne kan give dit rum et helt andet liv, end man har mulighed for med andre vægdekorationer.

Ikke helt overbevidst?
Her er 4 gode grunde til, at platter er fantastiske som vægdekorationer!

vægdekoration køkken

1. Platter er nemme at rengøre

Der er en god grund til, at platter har været anvendt som vægdekoration i generationer. Ud over at platter opsat på nye og smarte måder er blevet trendy, så har platterne også den kæmpe fordel, at det støv de samler let kan vaskes af og ofte kan dine platter smides en tur i opvaskemaskinen.

Platter er derfor også rigtig gode at bruge som vægdekoration i køkkenet. Tag dem ned, vask dem, og så er de endnu engang klar til at pryde dit køkken, uden at du behøver frygte konsekvenserne fra madlavningen på din ophængte kunst.

vægdekoration køkken Vægdekoration med platter ved døren

2. Billig, nem og flot vægdekoration

Med platterne har du mulighed for at sætte dem sammen til en vægdekoration efter dit hoved. Du har altså frit spil hvad angår mønster, farver og motiver!

Du vælger, hvad der betyder noget for din dekoration. Skal der være sammenhæng i motivernes temaer, matchene farver, platter du har arvet eller måske ingen af delene? Det er helt op til dig.

Det allerbedste er, at du har mulighed for at købe mange platter til virkelig billige penge. Derved behøver din vægdekoration slet ikke at være dyr. Du kan få den til at se unik ud uden at bruge en formue!

Er du i tvivl om hvordan du bedst får sammensat en platte vægdekoration? Læs mere her!

Vægdekoration med platter ved døren Platte til minde om genforeningen med Sønderjylland

3. Nemt at klemme ind et tomt sted

Har du ikke oceaner af plads? Frygt ej, for så er en platte måske lige noget for dig!

Om du blot har en lille plet på væggen eller at du bor småt, kan en platte være en god løsning for lidt ekstra dekoration. Med en platte kan du fylde tomrummet ud næsten ligegyldigt hvor, da der altid er en platte eller plaquette i den rette størrelse til at give lidt liv til stedet.

Og da der findes mange forskellige farver og motiver, er det næsten altid muligt at finde en, der matcher din stil!

Platte til minde om genforeningen med Sønderjylland Platter på stribe bag sofaen

4. Du skaber noget helt unikt

Det lyder måske vildt, men tænk lidt over det. Hvis du hænger dine platter ud fra din fantasi og med de platter du helt selv har udvalgt, hvad er så chancen for at der findes en plattevæg præcis magen til din?

Med platter er de mønstre, du kan hænge dem op i stort set kun begrænset af din opfindsomhed. Du kan have dem i linære, bølgende eller cirkulærer mønstre på væggen. På denne måde kan du øge dine muligheder for at have variation i din vægpynt og samtidig gøre dine vægge helt unikke. Og ligeledes er der uendelig mange muligheder når det kommer til platterne der skal indgå i dit mønster. Om de er farvede, enkle, med dyr, osv., er helt op til dig og din smag!

Chancen er derfor meget lille, og hvilket giver dig muligheden for at stå med noget helt unikt til dit hjem!

Platter på stribe bag sofaen

Klar til at starte din platte væg?

Så er det bare at komme i gang! Find dine platter frem og lav et mønster, så du får din helt egen unikke vægdekoration.

Sådan undgår du, at det ser forkert ud

Er du i tvivl om hvordan du sikre dig en flot plattevæg og vil du undgå at lave en masse unødvendige huller i væggen? Så hjælper vi dig! Følg denne guide og skab dit smukke mønster.
 1. Find de platter, du synes passer ind i din øvrige indretning. Hvis du ikke allerede har nogle, kan du finde et utal af platter i forskellige farver og motiver her!

 2. Læg dine platter på gulvet i det mønster, du tænker du vil hænge dem op i og prøv dig frem, indtil det ser rigtigt ud.

 3. Hvis det er svært at forestille sig, hvordan det vil se ud på væggen, så kan du klippe et stykke papir i samme størrelse og facon som hver af dine platter. Det gør du nemmest ved at tage din platte og lægge den på et stykke papir, for dernæst at tage en blyant og følge kanten på platten, til du har formen på papiret. Denæst klipper du formen ud.

  Når du har alle stykkerne klippet, prøv at sætte dem op på væggen i forskellige mønster med tape eller lignende. Når du synes, det ser rigtigt ud, er du næsten klar til at sætte søm eller skruer i væggen. Men tjek lige punkt nr. 4, inden du går i gang med at hænge skabelonerne op!!!
  undefined
 4. Husk at ophæng på forskellige platter ikke sidder samme sted, og derfor er det en god ide, at tjekke hvor sømmet skal sidde på hver enkelt platte, inden du banker søm i.

  Her kan du med fordel markere på dine papirskabeloner, hvor sømmet på de forskellige platter skal sidde. Så kan du blot sætter søm eller bore hul efter dine skabeloner, mens de hænger på væggen.
  ophængning af platter5ophængning af platter6ophængning af platter8

Mangler du inspiration? Så kig med ned langs siden!

Der findes så mange fine platter til meget billige priser. F.eks. kan du købe Desiree H. C. Andersen juleplatter med motiver fra hans eventyr til en slik. Ligeledes finder du mange gamle Bing & Grøndahl juleplatter og Royal Copenhagen juleplatter, samt forskellige morsdagplatter virkeligt billigt. Og til en stor vægdekoration kan du også nøjes med 2. sortering. Som nogle lidt anderledes platter, der også vil gøre sig godt i en vægdekoration, er de forskellige mindeplatter og Seltmann svenske landskabsplatter.

Men når platterne endelig er samlet, kan det være svært at komme på et mønster, som de skal hænge i. Vi har derfor samlet nogle eksempler på hvordan platter som vægdekoration kan se ud.

Den blå mønsteret sværm

Du behøver absolut ikke bare hænge dine platter på rad og række, som man ellers gjorder tidligere. Du har rig mulighed for at lave store, flotte mønstre, der spreder sig vidt og assymetrisk, og giver et moderne udtryk.

Et eksempel på dette kan være nedenstående sværm af forskellige blå og hvide platter. Heriblandt er få af platterne Royal Copenhagen juleplatter.

Vægdekoration med Royal Copenhagen Platter, der går hen over væggenVægdekoration med platter til soveværelset

Man kan også lave en vægdekoration, der tager imod lyset fra et nærtstående vindue og derved bringer væggen til live med platter i forskellig størrelse, der reflekterer lyset fra vinduet.

Hæng platter op "tilfældigt"

Platter kan hænges op på forskellige "mønstre". - Generelt for de fleste måder at hænge platter op på i dag, er at det helst skal se lidt tilfældigt ud, men i praksis, er det ikke tilfældigt, det kræver en nøje plan for, at det ser "rigtig" tilfældigt udFarverige platter på mørk væg

Her er mange platter i flotte farver hængt op på en mørk væg og bringer derved noget farve ind i stuen.

En række platter i mange farver og mønstre sat for enden af det rustikke køkkenbord.Bring farver ind i det modern hjem med platter

Her giver platterne noget farve og mønster til det moderne hjem.

Platter sammen med teaktræsmøbel

Platter kan også matche i farver med møblementet. Her er platter udvalgt i farver, der passer sammen med den flotte teaktræskommode.

Pep kontoret op med platter

latter kan også bruges til at give lidt ekstra i hjørnet af spisestuen, hvor de kan give et lidt anderledes afbræk på væggens flade.

Her er mange farverige platter hængt op på stribe bag sofaen, hvor de står flot i kontrast til den beige sofa og de brune nuancer i stuen.

Vægdekoration med platter

Få det hele til at hænge sammen med matchende farver og stil. Her ses en blanding af forskellige størrelser og typer af platter, ens for dem alle er dog, at de er blåmalede. - De er her sat sammen med blåmalede kugler og en platter, der stå i reolen. En fin komposition, som får de gamle platter til at fremstå elegante og moderne.

Vægdekoration med platter

Her et miks af forskellige juleplatter, jubilæumsplatter mv. - Her er brugt forskellige størrelser af platter, hvor temaet er, at hver enkelt platte er udvalgt ud fra det, at den betyder noget særligt. Platterne er sat op på en ved første øjekast asymmetrisk måde, men ved nærmere eftersyn, er der symmetri i opsætningen. Når du vil lave en sådan "tilfældig opsætning" er det vigtigt, at du får ligevægt mellem de store og små platter, mellemrummene mellem platterne samt hvor meget, der hænger på den ene side af væggen og den anden. Det kan være rigtig svært at se, om det ser fedt ud før det hænger, så prøv evt. med nogle papskiver og klister dem forsigtigt op på væggen i samme størrelser som platterne og flyt så lidt rundt med dem, indtil du finder en helhed, der virker rigtig. - På den måde kan du få det til at se tilfældigt ud på den fede måde... og så er det først nu, at du skal i gang med hammer og søm.Vægdekoration med juleplatterVægdekoration med platterVægdekoration med Arabia platterSmørbrikker-platter som urskive

Her er en anden spændende måde at bruge Bjørn Wiinblads smørbrikker på nemlig som en urskive.

Vægdekoration Grå væg - blå platter

Her ser du en grå væg, hvor de blå platter passer rigtig fint. - De viste platter, er de smukke gamle påskeplatter fra Bing & Grøndahl. - Som du kan se her, er der rig mulighed for at lege med farverne mellem platterne.

Vægdekoration i køkken eller trappeopgang

Her ser du et flot eksempel på, hvordan du kan bringe liv til de gamle platter, ved at male væggen ultramarine blå. Her er brugt en blanding af morsdagsplatter, juleplatter, jubilæumsplatter osv.

Platter hængt op på en mørk baggrund

På ovenstående billede har vi en flot opsætning af platter, der er hængt op i kontrast til den sorte væg. Det skaber en flot fremtoning for de mange platter.

Badeværelse med platter som vægdekoration

Her er vi kommet ind i badeværelset, hvor platter kan gøre sig rigtigt godt som vægdekoration og de står rigtig godt til de hvide vægge.

Brug platter i udestuen og i andre fugtige rum!

Hvis du vælger at dekorere med billeder på væggen i fugtige rum, risikerer du, at dine kunstværker bliver jordslået og ødelagt. Derfor er det værd at overveje at dekorere dine vægge med platter, da disse tåler fugt. Vælger du platter frem for billeder på væggen, behøver du ikke bekymre dig om, at de bliver ødelagt af fugt og snavs.

Så hermed er det op til dig at vælge hvilke platter, der vil passe ind i din indretning, du finder det enorme udvalg her:

Hvordan hænger man platter på en væg?

Når du ønsker at hænge dine platter på væggen, har du selvfølgelig brug for noget at hænge dem op med. Her findes der et par forskellige muligheder, som i et vist omfang afhænger af den platte der skal hænges op. Der er findes for eksempel flere platteophæng,

Five plate hooks

Royal Copenhagen og Bing & Grøndahl producerede deres platter med to små huller på bagsiden, som du kan bruge til at hænge platter op i. Det kan være i form af tråde af stål, som du selv former, eller ved at købe nogle små platte kroge, som passer til Royal Copenhagens og Bing & Grøndahls platter.

Det er dog ikke alle platter, som er lavet med et hul på bagsiden. Mange platter skal bruge et ophæng, som kan bærer platten både hvad angår dens diameter og vægt. Dem er der flere forskellige af:

Plateholder

Platteophænget ovenfor er til platter, som ikke har nogle huller til kroge. Du klistrer den gule overflade på bagsiden af din platte og kan dernæst hænge platten på væggen. Dette platteophæng findes i flere størrelser, alt efter plattens diameter og vægt.

Platte hanger with hooks

Platteophænget ovenfor er både strærkt og slidstærkt. Platteophænget, også kendt som både sprællemændsophæng og edderkoppeophæng, benyttes ved at sætte krogene fast på kanten af platten. Dette platteophæng er det stærkeste ophæng, dog er dens kroge synlige ved brug.

The hooks are visible on the plate

Det er derfor en smagssag, om man bryder sig om, at man kan se krogene. På den anden side er dette ophæng stærkt og kan bruges til at holde større og tungere platter på væggen.

Eksempler på diverse jule og årsplatter:

vægdekoration - Blå platter

Vægdekoration - Rørstrand juleplatter - Rörstrand Jultallrik Sverige

Vægdekoration - 1985 Tettau Juleplatte Vægdekoration - 1987 Rørstrand Poesi Juleplatte/tallerken, Se, natten viger for dagens lys

Vægdekoration -Rørstrand sort og hvide platter med bibelske motiverVægdekoration -1997 Juleplatte Arabia

Vægdekoration - Arabia platterVægdekoration - 1982 Juleplatte Arabia

Vægdekoration - Bjørrn Wiinblad Juleplatte 1983 Jesus i krybbenVægdekoration - Bjørn Wiinblad juleplatte 1976 Englen med trompeten

Vægdekoration - Bjørn Wiinblad Juleplatte i krystal 1976 Jomfru Maria med JesusbarnetVægdekoration - 1976 Steinbock års jubilæumsplatte, Madonna med barn, Emalie porcelæn

Vægdekoration -1977 Steinbock årsrsplatteVægdekoration - 1983 Steinbock Årsplatte

Vægdekoration - 1976 Royal Heidelberg Juleplatte, KatVægdekoration - Noritake Juleplatter

vægdekoration - farvestrålende platterVægdekoration - Noritake platter

Vægdekoration - 1983 Hackefors JuleplatteVægdekoration - 1980 Hackefors koboltblå barnets juleplatte

Vægdekoration - 1976 Hutschenreuther Juleplatte "Den hellige familie", Hyrderne pÃ¥ markerneVægdekoration - 1978 Juleplatte HutschenreutherVægdekoration

Vægdekoration - 1986 Gustavsberg Juleplatte, Paul Hoff

Vægdekoration -1975 Hummel Goebel Charlot Byj Juleplatte

Vægdekoration -1979 Gustavsberg Juleplatte, Sven JonsonVægdekoration -1922 Juleplatte Aluminia Lille

Ud over de her viste juleplatter og årsplatter, findes der rigtig mange andre.

Platter med blomster, dyr, landskaber, samt diverse historiske platter:

Herunder ser du forskellige andre typer af platter. Der findes i tusindevis af forskellige typer af platter, søger du nogle specielle motiver, farver, temaer osv., vil de undre, hvis ikke du kan finde nogle platter, der vil match din øvrige indretning.

Vægdekoration - Dekorer med platter - RørstrandVægdekoration

Dekoration med Arabia platter

Vægdekoration med kongelige platter

Vægdekoration Tallerkenrække med Carl Larsson platter

Vægdekoration med Bjørn Wiinblad platter

Dekoration med farvestrålende platter

Dekoration med historiske platter med kirker

Dekoration med kongeplatter

Vægdekoration med blå platter - påskeplatter

Vægdekoration - Hvide platter med guld - dyremotiver

Ud over de her viste platter, findes der tusindvis af andre smukke platter.